"מזל טוב את בהריון!" מבשרת לך בדיקת ההיריון או רופאת הנשים.
את מאושרת, בעלך נרגש ואמך לא יודעת מה לעשות עם עצמה מרוב אושר שהיא פשוט רצה לשילב לבחור בגדי תינוקות.
אבל רגע... מה אני אומרת לבוס בעבודה? מתי אני אמורה לספר לו שאני בהריון?
האם מותר לפטר אותי ? האם המעסיק יכול להוריד לי את השכר כאשר אשוב מחופשת לידה ?
שאלות כאלו ועוד רבות אחרות אני נשאלת על ידי אימהות לעתיד ואימהות בהווה.
אז הנה אני כאן לעשות לכן קצת סדר בכל הבלאגן ולספר לכן על הזכויות המגיעות לכן על פי חוק בתור נשים בהריון ולאחר חופשת לידה.  
נעים מאוד, סיון שטינברג, קודם אישה ואחר כך עורכת דין אשר חיה ונושמת (וכשצריך אף בועטת) דיני עבודה, בעלת משרד בוטיק העוסק בדיני עבודה אשר חרט על דגלו לשמור על זכויותיהן של נשים במקום העבודה.
לנשים בהריון ולאחר חופשת לידה יש זכויות רבות ולהלן לעניות דעתי, הזכויות המרכזיות שבהן אשר חשוב לי שתדעו. 

אם כן, מתי חובה להודיע למעסיק על ההיריון ?
כעקרון, על פי החוק אין חובה להודיע למעסיק על ההיריון פרט למקרה אחד - במידה ואת  עובדת שעות נוספות ו\או שעות לילה ו\או בשבת, עליך להודיע למעסיק על ההיריון בחודש החמישי שכן חל איסור על המעסיק להעסיק עובדת בהריון בשעות נוספות, בעבודת לילה ובמנוחה שבועית אלא אם העובדת נתנה את הסכמתה בכתב והציגה אישור רפואי המתיר לה לעשות כן.
על כן, מאחר ורובנו עובדות שעות נוספות חובה עלינו להודיע למעסיק על ההיריון בחודש החמישי להריון.
OK עד כאן החוק היבש, בפועל אני מציעה ללקוחות שלי לבחון כל מקרה לגופו. שכן יש מקרים בהם מערכת היחסים עם המעביד היא מאוד טובה וקרובה וניתן להודיע לו הרבה לפני החודש החמישי כך שיוכל להתארגן כראוי, ויש מקרים חריגים המחייבים אותנו להודיע למעסיק על ההיריון בהקדם האפשרי כמו למשל - בעבודה עם קרינה.  אבל שוב כל מקרה לגופו.

האם מעסיק יכול לפטר אותי בעקבות ההיריון?
התשובה היא  - לא ולא ולא !
על פי חוק עבודת נשים חל איסור מפורש לפטר עובדת בהריון בעקבות הריונה.
עובדת עם ותק של 6 חודשים (גם עובדת זמנית) במקום העבודה – לא ניתן לפטרה אלא בהיתר של שר התעשייה, המסחר והתעסוקה. ההיתר יינתן רק אם המעסיק יוכיח כי הוא מפטר את העובדת מסיבות שאינן קשורות להיריון.
עובדת עם ותק של פחות מ- 6 חודשים במקום העבודה – המעסיק רשאי לפטר את העובדת ללא היתר משר התעשייה, המסחר והתעסוקה. אולם, ככל והפיטורים נבעו כתוצאה מההיריון עדיין מדובר בפיטורים אסורים המנוגדים לעקרון השוויון, וניתן להגיש תביעה כנגד המעסיק ולקבל פיצוי הולם (למשל מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ניתן לדרוש פיצוי של 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק).

האם המעסיק יכול לפגוע בהיקף המשרה ובגובה השכר שלך כאשר את בהריון?
חל איסור מוחלט על המעסיק לפגוע בהיקף המשרה או בגובה השכר של עובדת בהריון אלא בהיתר מאת שר התעשייה, המסחר והתעסוקה אלא אם הדבר נובע מכוח דין או הסכם קיבוצי.  מעסיק הפוגע בהיקף המשרה או בגובה השכר של עובדת בהריון מבלי שניתן לו היתר לכך או ניתן להוכיח כי עשה זאת בעקבות ההיריון ניתן להגיש נגדו תביעה ולדרוש פיצויים גבוהים.

האם את רשאית להיעדר מהעבודה לצורך בדיקות?
חוק עבודת נשים קובע כי ניתן להיעדר ממקום העבודה לצורך בדיקות הקשורות להריון ומבלי שההיעדרות תנוכה מהשכר כדלקמן:  
אישה העובדת שבוע עבודה מלא כנהוג במקום עבודתה ועובדת יותר מ -4 שעות ביום– רשאית להיעדר  40 שעות במשך חודשי ההיריון ושעות אלו לא ינוכו משכרה.
אישה העובדת עד 4 שעות ביום ונחשבת כעובדת שבוע עבודה מלא כנהוג במקום עבודתה – רשאית להיעדר 20 שעות במשך חודשי ההיריון ושעות אלו לא ינוכו משכרה.

כמה זמן את יכולה להיות בחופשת לידה?
אישה העובדת מעל שנה במקום העבודה זכאית לקבל 26 שבועות ואישה העובדת פחות משנה במקום העבודה זכאית ל - 14 שבועות.
כלומר אם את עובדת מעל שנה במקום העבודה, את זכאית ל - 14 שבועות בהם תקבלי דמי לידה מהמוסד לביטוח לאומי  ו- 12 שבועות נוספים ללא תשלום.  
עובדת רשאית לקצר את חופשת הלידה ובלבד שחופשת הלידה שתיקח לא תפחת מ - 14 שבועות.
כמו כן, ניתן לחלוק את חופשת הלידה עם הבעל. כלומר תוכלי לשוב לעבודה עוד לפני שחלפו 14 שבועות ובעלך יוכל להחליף אותך בטיפול בתינוק. בכל מקרה, בעלך יוכל לצאת לחופשת לידה ולהחליף אותך  רק לאחר שתהיי בחופשת לידה ב - 6 השבועות הראשונים לאחר הלידה על מנת שתוכלי להתאושש ולנוח.

האם ניתן להאריך את חופשת הלידה?

חוק עבודת נשים קובע כי ניתן להאריך את חופשת הלידה במספר חודשים כרבע ממספר החודשים שבהם עבדת  אצל המעסיק אך לא יותר מ - 12 חודשים מיום הלידה וכן יופחתו מספר השבועות שבהם היית בחופשת לידה מעל 14 שבועות.
נשמע קצת מסובך, נפשט בדוגמא.
רינה (שם בדוי) עבדה לפני הלידה במשך שנתיים ומעוניינת להאריך את חופשת הלידה מעבר ל - 26 שבועות. מאחר ורינה עבדה 24 חודשים לפני ההיריון, היא זכאית להאריך את ההיריון ב - 6 חודשים נוספים (24 לחלק ב - 4 ). 
יודגש כי אם יש הסכמה בין המעסיק לבין העובדת, ניתן להאריך את חופשת הלידה מעבר לשנה. 

שבתי לעבודה מחופשת הלידה, האם המעסיק רשאי לפטר אותי?
המעסיק אינו רשאי לפטרך במשך תקופה של 60 יום לאחר תום חופשת הלידה אלא אם קיבל היתר משר התעשייה, המסחר והתעסוקה.
כמו כן, תקופת ההודעה המוקדמת לא תחול במהלך תקופה זו. כלומר אם מעסיק מעוניין לפטרך  עליו להחזירך לעבודה למשך 60 ימים ולתת לך 30 ימים נוספים הודעה מוקדמת.

האם אני זכאית לשעת הנקה?
לאחר חופשת הלידה, ניתן להיעדר מהעבודה למשך שעה אחת ביום לצורך הנקת התינוק במשך 4 חודשים ובתנאי שהנך עובדת במשרה מלאה. המעסיק לא ינכה משכרך את שעת ההנקה.
אם את עובדת במשרה חלקית אינך זכאית לקבל שעת הנקה, אלא אם קיים הסכם עבודה אישי או הסכם קיבוצי או נוהג במקום העבודה שקובע אחרת.  

האם ניתן להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים?
לפי חוק פיצויי פיטורים, עובדת שהתפטרה תוך 9 חודשים מיום הלידה, על מנת לטפל בילדה, תהיה זכאית להתפטר כדין מפוטרת ולקבל פיצויי הפיטורים.

אם כן, לעניות דעתי, אלו היו על קצה המזלג הזכויות המרכזיות המגנות על נשים במקום העבודה ושהפרתן ע"י המעסיק עשויה לזכות את הנשים בביטול הפיטורים ובפיצויים גבוהים מאוד.
על כן, חשוב היה לי להציג בפניכן בבלוג את הזכויות הללו בגובה העיניים, שכן ידע הוא כוח, ידע אשר כולי תקווה כי יחזק  ויעודד אתכן לעמוד על הזכויות המגיעות לכן, שכן רק כך נצליח להטמיע את השינוי בחברה כי אין להפלות נשים (אשר בלעדיהן לא היו חיים בעולם)  על רקע הריון ו/או לידה ו/או הורות ומי שבוחר לעשות כן ישלם מחיר כבד על כך!


הכותבת: עו"ד סיון שטינברג– בעלת משרד עורכי דין וגישור בדיני עבודה ותאונות עבודה, ומנהלת פורום זכויות עובדים ב-Ilaw  - פורטל עורכי דין הגדול במדינה.


אין האמור לעיל מהווה תחליף לייעוץ משפטי בדיני עבודה. בכל עניין ונושא הנוגע לדיני עבודה או לזכויות עובדים ו/או ייצוג למעסיקים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין דיני עבודה.

 

 



X האתר יעלה בעוד שניות